✔ Cumulul e posibil: un medic angajat la spital poate colabora cu o clinică privată prin cabinetul său individual, cât timp programele nu se suprapun și nu intră într-o incompatibilitate
✔ Clinica plătește cabinetul pe factură scutită de TVA, iar factura se transmite în e-Factura, ca orice factură între două entități din România
✔ Ca salariat, plătești CASS pe venitul din cabinet doar pe venitul realizat, fără baza minimă de 24.300 lei; CAS-ul devine obligatoriu de la 48.600 lei venit net
✔ Aparatura medicală a cabinetului se deduce integral la punerea în funcțiune sau se amortizează, la alegerea ta
Dimineața ești la spital, pe contractul de muncă. După-amiaza consulți într-o clinică privată, care ți-a propus colaborarea „pe cabinet”. Pentru mulți medici specialiști, așa arată săptămâna în primii ani de după rezidențiat — și tot așa apare și prima întrebare fiscală: cum se împacă cele două venituri?
Răspunsul are trei părți: ce permite legea, cum facturezi clinicii și ce contribuții se adună la final de an. Le luăm pe rând.
Ce vei afla din acest articol:
- În ce condiții poate un medic angajat să lucreze și pe PFI, la o clinică privată
- Cum facturează cabinetul individual către clinică
- Ce taxe și contribuții apar pe veniturile cumulate și ce poți deduce
Poate un medic angajat la spital să lucreze și pe PFI la o clinică privată?
Răspunsul scurt, valabil în 2026: da. Mulți medici au în paralel un contract de muncă la un spital public și o colaborare cu o unitate privată, cu condiția ca programele să nu se suprapună. Forma prin care colaborezi cu clinica este cabinetul medical individual — „PFI-ul” medicilor —, înființat pe baza certificatului de membru al Colegiului Medicilor și a avizului de liberă practică, apoi înregistrat fiscal.
Înainte de a semna, verifică trei lucruri:
- Contractul de muncă și regulamentul intern al spitalului. Unele conțin clauze despre cumul sau despre programul de lucru, iar ele se respectă la fel ca legea.
- Incompatibilitățile din Legea 95/2006. Exercitarea profesiei de medic e incompatibilă, între altele, cu calitatea de angajat sau colaborator al producătorilor ori distribuitorilor de produse farmaceutice sau materiale sanitare.
- Funcția pe care o ai. Pentru funcțiile de conducere din spital — manager, șef de secție — regulile privind incompatibilitățile și conflictul de interese sunt mai stricte și merită verificate separat.
Cum facturează PFI-ul medicului către clinică
Colaborarea are la bază un contract între cabinet și clinică, iar plata se face pe factură. Câteva reguli merită știute din prima lună:
- Factura e scutită de TVA. Serviciile medicale sunt scutite de TVA fără drept de deducere, conform art. 292 din Codul Fiscal, iar mențiunea scutirii apare pe factură.
- Factura se transmite în e-Factura. Clinica e o entitate din România, deci factura pleacă în sistem în cel mult 5 zile lucrătoare de la emitere.
- Factura are termen legal. Se emite cel târziu în a 15-a zi a lunii următoare celei în care ai prestat serviciile, indiferent de calendarul de plată din contract.
Cabinetul ține contabilitate în partidă simplă, iar veniturile din colaborare se declară o dată pe an, în Declarația Unică, până pe 25 mai anul următor.
Taxele pe veniturile cumulate: ce plătește spitalul și ce plătești tu pe PFI
Cele două venituri se impozitează separat. Pentru salariu, spitalul reține lunar impozitul și contribuțiile, ca angajator. Pentru venitul din cabinet, calculul îl faci tu, prin Declarația Unică:
| Taxa | Pe salariu | Pe venitul net din cabinet |
|---|---|---|
| Impozit pe venit | Reținut de spital | 10%, prin Declarația Unică |
| CASS (10%) | Reținut de spital | Pe venitul realizat, fără baza minimă de 24.300 lei, pentru că ești salariat; plafonat la 291.600 lei |
| CAS (25%) | Reținut de spital | Obligatoriu de la 48.600 lei venit net, pe o bază de cel puțin 12, respectiv 24 de salarii minime |
Un detaliu des încurcat: statutul de salariat nu te scutește de CAS pe venitul din cabinet. Scutirea de CAS pentru salariați există la veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, cum sunt drepturile de autor, nu la activitățile independente. Toate pragurile se calculează la salariul minim de la 1 ianuarie 2026, de 4.050 lei.
Ce poate deduce cabinetul medical individual
Cabinetul plătește impozit pe venitul net, deci cheltuielile documentate îi scad taxele. Pentru medici, lista are câteva particularități:
- Aparatura medicală are o derogare expresă în Codul Fiscal: mijloacele fixe destinate cabinetului medical se deduc integral la punerea în funcțiune sau se amortizează, la alegere, indiferent de valoare.
- Formarea profesională — congresele, cursurile și abonamentele la platformele de educație medicală — se deduce cu documentele care arată scopul profesional.
- Consumabilele și materialele sanitare cumpărate pentru activitate se deduc integral.
- Cotizațiile profesionale se deduc în limitele stabilite de Codul Fiscal pentru contribuțiile obligatorii.
Cabinetul tău, administrat fără să-ți ia din timpul de consultații
Timpul unui medic se măsoară în pacienți, nu în registre. SOLO este platforma digitală din România cu care îți înființezi PFA-ul sau PFI-ul 100% online, cu înființarea inclusă în abonament, și care îi preia apoi contabilitatea completă — de la dosarul de înființare la facturi și declarații, cu peste 19.000 de antreprenori în gestiune. Concret, prin SOLO poți:
- Să-ți pregătești dosarul cabinetului cu ghidare pe documentele cerute de Colegiul Medicilor
- Să emiți factura lunară către clinică, cu mențiunea de scutire și transmiterea în e-Factura făcută automat
- Să înregistrezi cu o poză facturile de aparatură, consumabile și congrese
- Să lași Declarația Unică, cu veniturile cabinetului, să fie calculată și depusă la termen
Abonamentul e 139 lei/lună (preț valabil în 2026), iar declarațiile se depun cu un angajament pe care puține servicii îl formalizează: dacă platforma greșește o declarație din vina ei, SOLO plătește amenda, angajament scris în termenii serviciului.
Checklist: e pregătită colaborarea ta cu clinica?
- Programul de la clinică nu se suprapune cu cel de la spital?
- Ai verificat contractul de muncă și regulamentul intern al spitalului?
- Ai cabinetul medical individual înființat și înregistrat fiscal?
- Facturile către clinică au mențiunea de scutire și pleacă în e-Factura în 5 zile lucrătoare?
- Ai pus deoparte bani pentru CAS, dacă venitul net din cabinet trece de 48.600 lei?
Dacă vrei să pornești colaborarea cu clinica având cabinetul în regulă din prima zi, îți poți înființa PFI-ul cu SOLO aici — înființarea e inclusă în abonament.
Întrebări frecvente despre medicul angajat cu PFI
Pot lucra la spital și pe cabinet individual în același timp?
Da, cumulul e posibil, cu condiția ca programele să nu se suprapună și să nu intri într-o incompatibilitate prevăzută de Legea 95/2006, cum ar fi colaborarea cu producători sau distribuitori de medicamente. Verifică și contractul de muncă și regulamentul intern al spitalului.
Plătesc CASS de două ori dacă am salariu și cabinet?
Plătești CASS pe fiecare venit, dar pe venitul din cabinet doar pe ce ai realizat efectiv, fără baza minimă de 24.300 lei, pentru că ești deja asigurat ca salariat. CASS-ul pe venitul din cabinet are un plafon de 291.600 lei.
Datorez CAS pe venitul din cabinet dacă plătesc deja CAS la salariu?
Da, dacă venitul net din cabinet ajunge la 48.600 lei, CAS-ul de 25% devine obligatoriu, chiar dacă plătești deja CAS la salariu. Scutirea de CAS pentru salariați privește veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, nu activitatea cabinetului.